2017
08
Feb

Het Nieuwe Instituut heeft op 9 februari 2017 deelgenomen aan de Future Force Conference in Den Haag. De Future Force Conference is een innovatieve internationale netwerkconferentie, met dit jaar als thema From partnerships to ecosystems: combining our efforts for a more secure world. Het Nieuwe Instituut droeg bij aan de conferentie met Architectuur van Veiligheid, twee break-out-sessies met sprekers als Malkit Shoshan, Jan Willem Petersen, Ekim Tan en Marina Otero Verzier.

2016
24
Nov

Femke Snelting leest computercode met een cyberfeministische blik en let op de culturele aannames en blinde vlekken die er in terecht komen. Met het publiek las ze de BioVision Hierarchy standaard voor motion-capture. Welke aannames over het menselijk lichaam gaan daarin schuil? Hoe werken die bij het omzetten van beweging naar code?

2016
13
Oct

In steden als Londen, New York en zelfs het minder geprivatiseerde Amsterdam worden woningen steeds schaarser en duurder. In deze Reading Room zal architect Jack Self ingaan op het begrip ‘domestic time’ (huiselijke tijd) en onverwachte strategieën voorstellen waarmee het huis weer als leefruimte kan worden behandeld, in plaats van als speculatieobject.

2016
12
May

In deze Reading Room onder leiding van Cooking Sections vond er tijdens een performatief diner een kritische interactieve lezing plaats over het voedselsysteem. Wat is het gevolg van onze voedselkeuzes op het klimaat en de ecologie in het bijzonder?

 

2016
17
Mar

Het lijkt erop dat design zich losmaakt van zijn wortels. Had het in de twintigste eeuw nog het duidelijk ethische doel om op industriële schaal objecten te produceren voor de hele samenleving, nu lijkt het door marktwerking, en andere politieke en esthetische krachten te zijn verspreid en geannexeerd.

2016
04
Feb

De nasleep van de Grote Recessie van 2008 is in Nederland nog altijd voelbaar. Ook de architectuursector en bouwindustrie hebben grote klappen gehad en zijn nog niet hersteld van de crisis. Econoom Bas Jacobs sprak over de oorzaak van deze op het eerste gezicht wonderlijke gang van zaken.

2016
14
Jan

In de eerste Reading Room van 2016 was curator Chus Martínez te gast. In haar werk onderzoekt zij hoe veranderingen in de kunst het publieke leven kunnen verrijken. Ze bevraagt hierbij nadrukkelijk de rol van het museum.

2015
17
Dec
20:00 – 22:00
 

In deze Reading Room namen Michelle Provoost en Wouter Vanstiphout de ruimtelijke implicaties van het vluchtelingenvraagstuk onder de loep. 

2015
26
Nov

We zijn ons meer dan ooit bewust hoe we voortdurend worden gemonitord en hoe onze data worden opgeslagen, doorzocht en geanalyseerd. Hoe kunnen wij onze zeggenschap hierover terugwinnen? Met kunstenaar Paolo Cirio.

2015
08
Oct

In een tijd dat de geschiedschrijving van mode is gedelegeerd naar de pr-afdelingen van modehuizen doet Het Nieuwe Instituut een voorstel voor een open canon van de Nederlandse mode. Guus Beumer, artistiek leider van het Tijdelijk Modemuseum, nam het publiek van de Reading Room mee door de Nederlandse modegeschiedenis.

Marina Otero
Tamar Shafrir, Klaas Kuitenbrouwer, Katia Truijen, Marten Kuijpers
k.truijen@hetnieuweinstituut.nl