2017
03
Mei

Designduo Formafantasma presenteert hun onderzoek naar mondiale ertsstromen die het gevolg zijn van de productie van felbegeerde elektronische objecten. Ze maken verborgen processen zichtbaar: van bovengrondse mijnbouw tot lozing van elektronisch afval. Gesprekspartners zijn curator Natasha Hoare en kunstenaar Giuseppe Licare. Gemodereerd door Tamar Shafrir (Het Nieuwe Instituut).

Afgelopen activiteiten

2017
13
Apr

Deze avond staat in het teken van de identiteit van het bewegende lichaam in onze huidige, genetwerkte ruimte van uiterlijk vertoon. Een fenomeen dat verkend wordt door middel van een reeks acteeroefeningen voor motion capture-technologie uitgevoerd door Gareth Taylor, waarbij het publiek wordt aangemoedigd mee te doen.

2017
03
Apr

In deze Reading Room bespreekt hoogleraar Antropologie Rosalind C. Morris de sociale impact en nasleep van het delven van een grondstof. Füsun Türetken, fellow bij Het Nieuwe Instituut, reageert na afloop op de lezing.

2017
23
Mrt
19:30 – 21:30
Het Nieuwe Instituut

Op deze avond bogen ontwerper Chris Kabel, die als fellow bij Het Nieuwe Instituut het concept voor de tentoonstelling Designing the Surface ontwikkelde, digitale media kunstenaar Lucy Hardcastle, Jurrien Brouwers (Philips) en designcriticus Alice Rawsthorn zich over het oppervlak.

2017
16
Mrt

Epidemieën zijn steeds vaker in het nieuws. Recente uitbraken van ziekten zoals SARS en Ebola laten zien dat de microscopische schaal van virussen en bacteriën direct verbonden is met globalisering en klimaatverandering. Tegelijkertijd wordt de angst voor epidemieën voortdurend gebruikt om eenieder die voor ‘de Ander’ wordt aangezien, te marginaliseren. Een gesprek met Giovanna Borasi en Nabil Ahmed.

2017
08
Feb

Het Nieuwe Instituut heeft op 9 februari 2017 deelgenomen aan de Future Force Conference in Den Haag. De Future Force Conference is een innovatieve internationale netwerkconferentie, met dit jaar als thema From partnerships to ecosystems: combining our efforts for a more secure world. Het Nieuwe Instituut droeg bij aan de conferentie met Architectuur van Veiligheid, twee break-out-sessies met sprekers als Malkit Shoshan, Jan Willem Petersen, Ekim Tan en Marina Otero Verzier.

2017
25
Jan
10:00 – 18:00
 

Het symposium The Object as Actor, georganiseerd door 2016 fellow Noam Toran en gesteund door de Graham Foundation, onderzoekt de wereld vanuit het perspectief van de dingen.

2016
24
Nov

Femke Snelting leest computercode met een cyberfeministische blik en let op de culturele aannames en blinde vlekken die er in terecht komen. Met het publiek las ze de BioVision Hierarchy standaard voor motion-capture. Welke aannames over het menselijk lichaam gaan daarin schuil? Hoe werken die bij het omzetten van beweging naar code?

2016
13
Okt

In steden als Londen, New York en zelfs het minder geprivatiseerde Amsterdam worden woningen steeds schaarser en duurder. In deze Reading Room zal architect Jack Self ingaan op het begrip ‘domestic time’ (huiselijke tijd) en onverwachte strategieën voorstellen waarmee het huis weer als leefruimte kan worden behandeld, in plaats van als speculatieobject.

2016
08
Sep
20:00 – 22:00
 

Nieuwe technologieën en middelen maken het mogelijk om ons lichaam steeds meer zelf vorm te geven, terwijl maatschappij en politiek onze fysieke identiteit het liefste als een vaststaand feit zien. Hoe om te gaan met deze conflicterende belangen? Met o.a. hoogleraar filosofie Jos de Mul, ontwerper Simone C. Niquille en kunstenaar Philippine Hoegen.

2016
16
Jun

Op donderdag 16 juni viert Het Nieuwe Instituut de kick-off van het Fellowship Programma 2016. De vier fellows, Andrea Bagnato, Simone Niquille, Noam Toran en Füsun Türetken, zullen hun onderzoeksvoorstellen toelichten in een gesprek.

2016
12
Mei

In deze Reading Room onder leiding van Cooking Sections vond er tijdens een performatief diner een kritische interactieve lezing plaats over het voedselsysteem. Wat is het gevolg van onze voedselkeuzes op het klimaat en de ecologie in het bijzonder?

 

2016
17
Mrt

Het lijkt erop dat design zich losmaakt van zijn wortels. Had het in de twintigste eeuw nog het duidelijk ethische doel om op industriële schaal objecten te produceren voor de hele samenleving, nu lijkt het door marktwerking, en andere politieke en esthetische krachten te zijn verspreid en geannexeerd.

2016
04
Feb

De nasleep van de Grote Recessie van 2008 is in Nederland nog altijd voelbaar. Ook de architectuursector en bouwindustrie hebben grote klappen gehad en zijn nog niet hersteld van de crisis. Econoom Bas Jacobs sprak over de oorzaak van deze op het eerste gezicht wonderlijke gang van zaken.

2016
14
Jan

In de eerste Reading Room van 2016 was curator Chus Martínez te gast. In haar werk onderzoekt zij hoe veranderingen in de kunst het publieke leven kunnen verrijken. Ze bevraagt hierbij nadrukkelijk de rol van het museum.

2015
17
Dec
20:00 – 22:00
 

In deze Reading Room namen Michelle Provoost en Wouter Vanstiphout de ruimtelijke implicaties van het vluchtelingenvraagstuk onder de loep. 

2015
26
Nov

We zijn ons meer dan ooit bewust hoe we voortdurend worden gemonitord en hoe onze data worden opgeslagen, doorzocht en geanalyseerd. Hoe kunnen wij onze zeggenschap hierover terugwinnen? Met kunstenaar Paolo Cirio.

2015
08
Okt

In een tijd dat de geschiedschrijving van mode is gedelegeerd naar de pr-afdelingen van modehuizen doet Het Nieuwe Instituut een voorstel voor een open canon van de Nederlandse mode. Guus Beumer, artistiek leider van het Tijdelijk Modemuseum, nam het publiek van de Reading Room mee door de Nederlandse modegeschiedenis.

Marina Otero
Tamar Shafrir, Klaas Kuitenbrouwer, Katia Truijen, Marten Kuijpers
k.truijen@hetnieuweinstituut.nl