Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het laatste evenement in de serie TNL! Lithium zal online bezoekers nieuw energie inblazen met een lezing van architect Christie Pearson over de ingewikkelde geschiedenis van Europese kuuroorden en publieke badhuizen, en hun relatie tot verschillende vormen van macht. Vervolgens zal decorontwerper Katrin Bombe inzicht geven in de scenografie van de tentoonstelling Lithium, die is opgezet als een mineraal kuuroord.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Sinds de ontdekking van lithium in 1817 staat het bekend om zijn helende krachten, en wordt het gebruikt voor de behandeling van fysieke en mentale aandoeningen. Tegen het einde van de negentiende eeuw openden prestigieuze kuuroorden hun deuren rond lithiumrijke minerale bronnen, waaronder de beroemde Lithia Springs, Carlsbad en Baden-Baden. Deze kuuroorden waren niet alleen centra voor verjonging, maar ook plaatsen van macht, waar de elementen achtereenvolgens door het keizerrijk, de kerk, de aristocratie, de staat en het kapitaal werden geëxploiteerd.

Van Romeinse baden tot spa steden en Sovjet sanatoria, het kuuroord heeft gediend als prototype voor nieuwe culturen, gemeenschappen en collectieve praktijken. Geïnspireerd door deze geschiedenis is de tentoonstelling Lithium—dat momenteel te zien is in Het Nieuwe Instituut—ontworpen als een kuuroord dat bezoekers vitaliseert door middel van verschillende behandelingen. Tijdens dit online evenement worden de belangrijkste ideeën achter de scenografie van de tentoonstelling besproken, evenals de rol die lithium speelt in de behandeling van uitputting bij de mens.

Katrin Bombe

Katrin Bombe studeerde theatervormgeving en art direction aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, en psychologie aan de Goethe Universiteit in Frankfurt am Main. In het seizoen 2008/2009 werkte ze als assistent decorontwerper bij de Schauspiel Frankfurt, en sindsdien heeft ze gewerkt als decorontwerper voor theater, opera en film in Duitsland, Nederland, België, Noorwegen en Zwitserland. Ze doceert decorontwerp aan de HKU in Utrecht en de theaterschool in Maastricht in Nederland.

Christie Pearson

Christie Pearson is architect, kunstenaar en stedenbouwkundige en houdt zich bezig met water en openbare ruimte. Haar boek The Architecture of Bathing: Body, Landscape, Art, uitgegeven door MIT Press in 2020, verkent de aquatische commons aan de hand van mondiale vormen van het publieke bad. Ze is medeoprichter en redacteur van het kritische tijdschrift Scapegoat: Architecture/Landscape/Political Economy en doceert aan de University of Waterloo School of Architecture. Haar interdisciplinair onderzoek, publicaties, installaties en evenementen zijn op grote schaal uitgegeven en gepresenteerd in KUNCI in Yogyakarta, Storefront for Art and Architecture in New York, het Museum of Contemporary Art in Sydney, het Aga Khan Museum inToronto, en het Canadian Center for Architecture in Montreal.

TNL! Lithium

Het discursieve programma TNL! Lithium biedt met publieke evenementen een verdiepende aanvulling op de tentoonstelling die nu te zien is in Het Nieuwe Instituut. De (online) bezoekers kunnen zich er laten opladen met de duurzame energie van lezingen en debat. Ze komen in elk event meer te weten over de rol die lithium speelt in de verschillende vormen en aspecten van burn-out die in de tentoonstelling aan bod komen; van grondstofwinning tot aan de GGZ en het ‘groene-energielandschap’.

Delany Boutkan, Marten Kuijpers, Klaas Kuitenbrouwer, Setareh Noorani
Alex Walker