Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Research & Development team van Het Nieuwe Instituut organiseert op 16 juni 2017 een conferentie en hackathon in relatie tot Thursday Night Live! Bot Club: Critical Bots op 15 juni.

datum
16/06/2017
tijd
09:30 – 17:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Deelname wordt bevestigd na het sturen van een e-mail naar k.kuitenbrouwer@hetnieuweinstituut.nl waarin je kort je achtergrond uiteenzet. 

Bots en algoritmische agents spelen een belangrijke rol in het filteren en formatteren van online content in relatie tot het gedataficeerde gedrag van webgebruikers. Ze zijn betrokken bij het ordenen en selecteren van nieuwsstromen, bij het reguleren en modereren van Wikipedia, bij het geautomatiseerde schrijven van items over bijvoorbeeld (kleinere) sportwedstrijden, het weer en ontwikkelingen op de beurs. Een actieve botcultuur is tot leven gekomen op Twitter en andere platforms waar ontwikkelaars en kunstenaars bots maken als een vorm van subversieve kunst. Bots, elk op hun eigen semi-autonome manier, dragen bij aan de inhoud, vorm en cultuur van online platforms. Kritische Bots richt zich op de conceptualisering en ontwikkeling van bots, scripts en andere computationele agents die interveniëren in algorithmische cultuur op een kritische manier. Ze kunnen het verzamelen en profileren van gebruikersdata addresseren, alternatieve aanbevelingssystemen bieden, gebaseerd op andere ideëen over optimalisering, ze kunnen verborgen processen aan het licht brengen, of de verwachtingen van gebruikers ondervragen.

Bot Club II Kritische Bots op donderdag 15 juni is het publieke deel van het programma. Hier zullen mediakunstenaar Julian Oliver (NZ) en onderzoeker Anne Helmond (NL) verschillende perspectieven presenteren op de geschiedenis, prestaties en mogelijkheden van kritische bots. Deze avond fungeert als publieke introductie op het thema.

Op vrijdag 16 juni wordt een conferentie en hackathon georganiseerd. Het doel is om bots te bedenken en te ontwikkelen die kunnen interveniëren in algoritmische cultuur om verschillende vormen van kritiek te leveren. Julian Oliver (NZ), Sarah Eskens (NL) en Cristina Cochior (RO/NL) presenteren verschillende cases van kritische bots, waarna een workshop volgt over conceptontwikkeling en technische specificatie. Dit programma heeft een beperkt aantal deelmers van rond de twintig kundige creative coders, kunstenaars, ontwerpers of denkers op dit gebied.

Als je deel wilt nemen aan het evenement op vrijdag, stuur dan een mail naar Klaas Kuitenbrouwer (k.kuitenbrouwer@hetnieuweinstituut.nl) waarin je kort je achtergrond uiteenzet. Als je deelneemt aan het programma van de vrijdag, reserveren we een plek voor je bij de Bot Club op donderdag.

Julian Oliver

Julian Oliver is media kunstenaar en co-auteur van de Critical Engineering Manifesto. Zijn perspectief is gevormd door zijn consequente open-source programmeercode gebruik. Door geen kant-en-klare software te gebruiken biedt open-source hem technologische onafhankelijkheid. Julian geeft regelmatig workshops en masterclasses in software art, data onderzoek, creative hacking, computer networking en het tegengaan van data-spionage.

Sarah Eskens

Sarah Eskens is promovenda bij het Instituut voor Informatierecht (IViR), Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar het effect van gepersonaliseerd nieuws op de informatie- en privacyrechten van nieuwsconsumenten. De hoofdvraag van Sarah's promotieonderzoek is hoe, in de context van gepersonaliseerd nieuws, Europees privacy- en gegevensbeschermingsrecht bescherming kan bieden aan het recht van nieuwsconsumenten om informatie te ontvangen. Deze vraag is geïnspireerd door Neil Richards notie van "intellectual privacy". De onderliggende gedachte van het onderzoek is dat nieuwsconsumenten een beschermde ruimte nodig hebben om vrij gebruik te kunnen maken van de informatie die ze nodig hebben om hun rol als geïnformeerde burger te vervullen, zich autonoom te ontwikkelen, en sociale banden aan te gaan. In de Critical Bots Hackaton zal Sarah theoretisch en empirisch inzicht geven in diversiteit van nieuwsaanbevelingssystemen. Wat is diversiteit, en wat vinden mensen ervan? Voor botmakers is de uitdaging te bedenken hoe we diversiteit kunnen implementeren in alternatieve bots.

Cristina Cochior

Cristina Cochior (RO/NL) is een onderzoeker en ontwerper werkend in Nederland. Vanuit een interesse in automatiseringspraktijken, in disruptie van de interface en in peer-to-machine kennis productie onderzoekt ze processen van kennisdeling en bureaucratische systemen. Sinds haar afstuderen aan de Piet Zwart Academie verdiept ze zich in ecologieën van algoritmische arbeiders op digitale platforms.

 

Delany Boutkan, Marten Kuijpers, Klaas Kuitenbrouwer, Setareh Noorani
Alex Walker