Critical Bots Hackathon
Julian Oliver
Julian Oliver is media kunstenaar en co-auteur van de Critical Engineering Manifesto. Zijn perspectief is gevormd door zijn consequente open-source programmeercode gebruik. Door geen kant-en-klare software te gebruiken biedt open-source hem technologische onafhankelijkheid. Julian geeft regelmatig workshops en masterclasses in software art, data onderzoek, creative hacking, computer networking en het tegengaan van data-spionage.
Sarah Eskens
Sarah Eskens is promovenda bij het Instituut voor Informatierecht (IViR), Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar het effect van gepersonaliseerd nieuws op de informatie- en privacyrechten van nieuwsconsumenten. De hoofdvraag van Sarah's promotieonderzoek is hoe, in de context van gepersonaliseerd nieuws, Europees privacy- en gegevensbeschermingsrecht bescherming kan bieden aan het recht van nieuwsconsumenten om informatie te ontvangen. Deze vraag is geïnspireerd door Neil Richards notie van "intellectual privacy". De onderliggende gedachte van het onderzoek is dat nieuwsconsumenten een beschermde ruimte nodig hebben om vrij gebruik te kunnen maken van de informatie die ze nodig hebben om hun rol als geïnformeerde burger te vervullen, zich autonoom te ontwikkelen, en sociale banden aan te gaan. In de Critical Bots Hackaton zal Sarah theoretisch en empirisch inzicht geven in diversiteit van nieuwsaanbevelingssystemen. Wat is diversiteit, en wat vinden mensen ervan? Voor botmakers is de uitdaging te bedenken hoe we diversiteit kunnen implementeren in alternatieve bots.
Cristina Cochior
Cristina Cochior (RO/NL) is een onderzoeker en ontwerper werkend in Nederland. Vanuit een interesse in automatiseringspraktijken, in disruptie van de interface en in peer-to-machine kennis productie onderzoekt ze processen van kennisdeling en bureaucratische systemen. Sinds haar afstuderen aan de Piet Zwart Academie verdiept ze zich in ecologieën van algoritmische arbeiders op digitale platforms.