Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In de eerste Reading Room van 2016 was curator Chus Martínez te gast. In haar werk onderzoekt zij hoe veranderingen in de kunst het publieke leven kunnen verrijken. Ze bevraagt hierbij nadrukkelijk de rol van het museum. Martínez is hoofd van het Institute of Art aan de FHNW Academy of Art and Design in Basel. Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, trad op als respondent.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het metabolisch museum

Martínez onderzocht in deze Reading Room hoe gebroken kan worden met de conventies van het museum. Ze gebruikte hiervoor tot de verbeelding sprekende metaforen zoals die van osmose en van de octopus. De octopus is het enige dier waarvan een deel van het brein in de armen zit. Zonder centraal zenuwstelsel ‘denkt’ en ‘voelt’ iedere arm autonoom, maar is tegelijk onderdeel van hetzelfde dier. Hoe zou het museum van de toekomst eruit kunnen zien, dat - analoog aan de octopus – niet ‘bewust’ vanuit een centrum esthetische ervaringen aanstuurt, maar in plaats daarvan de zintuigen van zowel de bezoekers, als van de kunst, de dieren en de dingen activeert?

Lees het artikel van Chus Martínez op e-flux, 'The Octopus in Love' en het essay 'Food in the Metabolic Era' als pdf, zie onderaan deze pagina.

Chus Martínez

Chus Martínez is curator en hoofd van het Institute of Art aan de FHNW Academy of Arts and Design in Basel, Zwitserland. Ze studeerde kunstgeschiedenis en filosofie en was eerder curator bij El Museo Del Barrio in New York, hoofd van het curatorenteam van DOCUMENTA 13, curator bij MACBA, Barcelona (2008-2011), directeur van de Frankfurter Kunstverein (2005-2008) en artistiek directeur van Sala Rekalde, Bilbao (2002-2005). In 2005 stelde zij het nationale paviljoen van Cyprus samen tijdens de 51ste editie van de Biënnale van Venetië.

Beatrix Ruf

Beatrix Ruf is directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Daarvoor leidde zij de Kunsthalle Zürich, waar zij een baanbrekend tentoonstellingsprogramma neerzette. De afgelopen vijftien jaar staat zij bekend als een van de meest invloedrijke figuren in de internationale kunstwereld. 

Reading Room

De Reading Room is een serie avonden waarin eigentijdse vormen van lezen worden onderzocht. Het is een plek om de wereld met zijn talloze talen, tekens en systemen te vertalen en te ontcijferen - ook ideeën en dingen die niet makkelijk te identificeren, laat staan te lezen zijn. In kleine setting wordt onder leiding van een onderzoeker, ontwerper of denker gereflecteerd op een tekst, een ontwerp, een object, een reeks beelden of data. De Reading Room biedt ruimte aan intieme en provocatieve gesprekken.

datum
14/01/2016
tijd
20:00 – 22:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Delany Boutkan, Marten Kuijpers, Klaas Kuitenbrouwer, Setareh Noorani
Alex Walker