Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Aan de hand van een schaalmodel van het Capitool van Virginia en het boek Notes on the State of Virginia van Thomas Jefferson, analyseert Professor Mabel Wilson de manier waarop in de jonge Verenigde Staten het ontluikende idee van een nationale architectuur langs raciale lijnen werd ingedeeld als wit en Euro-Amerikaans.

datum
29/06/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

Pop-in expo: Re-use, Redevelop & Design: How the Dutch Deal With Heritage

Pop-in expo: George ta aki! van Pink Pony Express

NAi boekverkopers: Boekpresentatie en Tentoonstelling Reuse, Redevelop and Design 17:00-18:30

Film vertoning: Era o Hotel Cambridge 17:00-18:45

Lezing: Huis Sonneveld, Icoon of cliché van het Nieuwe Bouwen? 19:30-20:30

Museum open tot 21.00 uur

The New Haberdashery open tot 21.00 uur

Study Centre open tot 21.00 uur

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite (zonder programma)€ 7,50
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

Met zijn boek Notes on the State of Virginia (1785) en zijn eerste ontwerpen voor het Capitool van Virginia in Richmond had de Amerikaanse staatsman, plantage-eigenaar en architect Thomas Jefferson een nieuwe sociale orde en een nieuwe vorm van bestuur voor Virginia voor ogen, die gebaseerd was op principes van vrijheid en democratie. Maar welke inwoners van deze staat – vrije blanken, Native Americans en vrije en tot slaaf gemaakte Zwarte mensen– zouden de rechten en vrijheden van het burgerschap genieten? En wat betekent het dat het Capitool van Virginia door onder andere tot slaaf gemaakte mensen is gebouwd?

Notes on a Virginia State verkent de dialectiek tussen slavernij en vrijheid, op basis van het raciale paradigma van menselijke ongelijkheid. Ook wordt er nader onderzocht hoe dit van invloed was op Jeffersons voorstelling van burgerschap en bestuur, en op de esthetiek en bouwstijl van het Capitool van Virginia. Jeffersons overpeinzingen over zijn thuisstaat tijdens en na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog zouden later tevens dienen als een model voor nationaal burgerschap en voor de toekomstige architectuur van Washington D.C. 

De thema’s die Wilson aansnijdt in haar historisch onderzoek zijn zeer actueel. Structuren van ongelijkheid zijn vaak in architectuur ingebed, hetgeen vragen oproept over de zeggenschap en de verantwoordelijkheid van architecten. Een eerste reactie zal komen van Azadeh Mashayekhi, die als promovenda aan de TU Delft onderzoek doet naar de politieke en institutionele dynamiek van stedelijke ontwikkeling, planning en architectuur. Moderator is Marina Otero Verzier (Het Nieuwe Instituut).

Deze lezing maakt deel uit van de Rotterdam Architectuur Maand 2017.

Mabel Wilson

Universitair hoofddocent Mabel O. Wilson doceert architectuurontwerp en architectuurgeschiedenis/-theorie aan de Columbia Graduate School of Architecture, Planning and Preservation (GSAPP). Daarnaast is ze Senior Fellow bij het Institute for Research in African American Studies (IRAAS) en co-directeur van het Global Africa Lab. In haar ontwerpen en haar wetenschappelijk onderzoek bestudeert ze ruimte, politiek en cultureel geheugen in Zwart Amerika, ras en moderne architectuur, nieuwe technologie en de sociale productie van ruimte en visuele cultuur in hedendaagse kunst, film en nieuwe media. Momenteel werkt ze aan het manuscript Building Race and Nation: How Slavery Influenced Antebellum American Civic Architecture en werkt ze mee aan een bundel essays over ras en moderne architectuur.

Reading Room

De Reading Room is een serie avonden waarbij een gedeelde lezing van een onderwerp centraal staat. Het is een plek om de wereld met zijn talloze talen en systemen te duiden en te ontcijferen, ook fenomenen die juist omdat ze alomtegenwoordig zijn aan onze blik ontsnappen. In kleine setting wordt onder leiding van een kunstenaar, onderzoeker of ontwerper gereflecteerd op een concept, tekst, object of beeld. De Reading Room biedt ruimte aan intieme en provocatieve gesprekken. Het is een plek voor creatieve verwarring en soms zelfs frustratie, waarbij de sprekers en het publiek niet op zoek zijn naar het formuleren van oplossingen, maar samen proberen in te zoomen en scherp te stellen. Onderwerpen die eerder in de Reading Room aan de orde kwamen zijn tentoonstelling, surveillance, migratie, liquiditeit, museum en onveiligheid.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf.
 

Delany Boutkan, Marten Kuijpers, Klaas Kuitenbrouwer, Setareh Noorani
Alex Walker