Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Simone Niquille, fellow bij Het Nieuwe Instituut, startte de avond met een lezing omtrent haar onderzoek naar Gait analysis, de studie van menselijke beweging en afmetingen van lichaamsmechanica zoals die worden ingezet in de geneeskunde, sport, bewegingsoptimalisatie en persoonsidentificatie. Simone vertelde over gait analysis als de biometrische identificator, die de lichaamstaal van een persoon gebruikt en een specifiek beeld oplevert. Het ontleden van lichaamstaal door middel van een mechanische blik, roept allerlei vragen op over surveillance, categoriseren en discriminatie.

Gareth Taylor vertelde vervolgens over zijn carriere in motion capture acting en de technologie die gebruikt wordt in de amusements- en gamingindustrie. Het acteren voor motion capture is specifiek omdat zowel het uiterlijk van de acteur als de omgeving geen rol meer speelt. Het registreert enkel en alleen de beweging van het lichaam. Dit bevrijdt de acteurs van visuele vooroordelen die hun lichaam normaliter zou worden toegewezen, en geeft hen een enorme ruimte om met verschillende identiteiten en lichamen en wezens te spelen. Na het gesprek gaf Gareth Taylor een workshop in motion capture acting.

Simone Niquille

Simone C. Niquille is een Zwitserse ontwerper en onderzoeker. Met haar onderzoeksproject Technoflesh onderzoekt ze de representatie van identiteit zonder het lichaam. Ze behaalde haar bachelor Graphic Design aan Rhode Island School of Design in Providence in 2010 en studeerde af met een Master in Visual Strategies van het Sandberg Instituut Amsterdam in 2013. Ze is onderdeel van het design research collectief Space Caviar en docent aan de Architectural Association London.

Gareth Taylor

Na zijn afstuderen aan de Guildford School of Acting, is Garteh Taylor verder gaan studeren aan de internationale theaterschool Jacques Lecoq in Parijs. Taylor is momenteel afdelingshoofd Beweging op de ALRA drama school in Londen. Hij heeft gewerkt met een aantal van de snelst groeiende theaters in het Verenigd Koninkrijk, met onder andere Punchdrunk, Slung Low en Rough Fiction. Als bewegingskunstenaar hij heeft gewerkt aan meer dan 30 video-spellen evenals meerdere speelfilms, en staat bekend om zijn vermogen om personages en dieren uit te beelden door middel van beweging. Hij is Movement Associate van The Mocap Vaults en geeft les in performance capture technieken om de nieuwe generatie acteurs, animators en regisseurs voor te bereiden op een leven in lycra.
datum
13/04/2017
tijd
19:30 – 21:30
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Delany Boutkan, Marten Kuijpers, Klaas Kuitenbrouwer, Setareh Noorani
Alex Walker