Seeds of Dissidence
In de late renaissance vonden zowel slachtoffers van religieuze conflicten als intellectuelen die op de vlucht waren voor de decadentie van het wereldse leven – van Clusius tot Lipsius – een veilig heenkomen in aristocratische buitenplaatsen of de Nederlandse openbare hortus botanicus. Rousseau’s theorieën uit de Verlichting bevestigden het beeld van de tuin als een omgeving waarbinnen de homo universalis zich ten volle zou kunnen ontplooien. Die overtuiging is – aan de hand van de kunstenaarskolonieën van de vroege twintigste eeuw, de aanleg van wijds opgezette openbare parken en kuuroorden, via Californische sektes en de imitatie en verspreiding van Japans tuinontwerp als vorm van meditatie – ook doorgedrongen tot de moderne en hedendaagse landschapsarchitectuur. Door deze historische aaneenschakeling van ideologische vernieuwing in een natuurlijke omgeving lijkt de tuin echter gereduceerd te worden tot een neutrale, a-culturele gastheer, die in dienst wordt gesteld van de mensen die er vaak maar tijdelijk verblijven. Een dergelijke opvatting botst met de benadering van ecologie zoals object-oriented ontology die voorstaat.
Tegenwoordig wordt er gesproken over alternatieve politieke ecosystemen waar de intelligentie van niet-menselijke entiteiten in geïntegreerd is: het handelend vermogen van de abstracte “natuur” en de rechten van specifieke landvormen als rivieren en bergen worden vanzelfsprekend meegenomen in de afweging van zulke voorstellen. In deze uitzending gaan filosofen en ontwerpers in gesprek over de invloed die de relatie tussen mens en tuin heeft gehad op het politieke en intellectuele denken, het discours en de revoluties die binnen deze “getemde natuur” hebben plaatsgevonden.
Antonio Ottomanelli
Antonio Ottomanelli studeerde architectuur in Milaan en Lisabon. Hij was tot 2012 assistent professor aan de Architecture Planning Department aan de universiteit van Milaan. Ottomanelli werkt als fotograaf en werd genomineerd voor FOAM Talent voor zijn foto's gemaakt in Kabul, Bagdad, Gaza en New York.
Leanne Wijnsma
Leanne Wijnsma studeerde grafisch ontwerp aan de kunstacademie in Utrecht en Visual Strategies aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Wijnsma gaf ondermeer leiding aan de onderzoeksgroep Control Society die onderzoek deed naar het verkrijgen en gebruik van smartphone data, als onderdeel van media-lab SETUP. Wijnsma maakte onderdeel uit van de Future Emerging Art and Technology onderzoeksgroep en werd genomineerd voor een Bio Art and Design Award. Wijnsma maakt gebruik van haar instict als drijvende kracht achter haar ontwerpen en onderzoekt daarmee de relatie tussen vrijheid en technologie.
Laurie Cluitmans
Laurie Cluitmans is Curator Hedendaagse Kunst aan het Centraal Museum in Utrecht. Ze studeerde Communicatie Wetenschappen en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Cluitmans werkte in verschillende contexten binnen de kunstwereld en was galerie directeur bij de Fons Welters Galerie. In 2016 kreeg Cluitmans de Prize for Young Art Critics 2016 voor haar essay The possibility of a Garden, over de tuinen van Derek Jarman en Ian Hamilton Finlay.
Behoud Lutkemeer
Behoud Lutkemeer is een platform van burgers en organisaties die zich inzetten voor behoud van de open polder en het akkerlandschap in de Amsterdamse Lutkemeerpolder.
Garden Broadcasts
In de Garden Broadcasts worden interviews, performances, veldopnames en muziekselecties met elkaar verweven om de veelzijdige geschiedenis van de tuin voor een divers publiek te openen. In samenwerking met het online radiostation Ja Ja Ja Nee Nee Nee wordt het programma tijdens Thursday Night Live! in de tentoonstelling Dissident Gardens opgenomen en is het vervolgens online te beluisteren.
Thursday Bite
Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.
Word Member
Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.