Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Een avond over verbeeldingen van automatiseringstechnologieën, met de teams die zijn geselecteerd via de Open Oproep voor het parallelprogramma van het Nederlandse paviljoen op de Biennale Architettura 2018, georganiseerd door Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Met Jane Chew, het Northscapes Collective (Hamed Khosravi, Taneha K. Bacchin en Filippo laFleur), Syb Groeneveld, Marina Otero Verzier, Paolo Patelli, Matthew Stewart, Giuditta Vendrame en Liam Young. Gespreksleider is socioloog Willem Schinkel.

datum
26/04/2018
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

Pop-in expo: Gear Up

18:00 - 19:30 Thursday Bite

Museum open tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten en Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite€ 7,50

They invented a new machine
Peg and awl
They invented a new machine
Prettiest thing I ever seen
Pegs a hundred pair to my one
Peg and awl
Pegs a hundred pair to my one
Peggin' shoes it ain't no fun

Peg and Awl is een arbeiderslied uit het einde van de negentiende eeuw waarin een schoenmaker zich erover beklaagt dat zijn werk wordt overgenomen door een machine. Meer dan een eeuw later blijkt de tekst uit de vroege industrialisatie nog pijnlijk actueel wanneer we kijken naar opkomende automatiseringstechnologieën en sociaal-politieke omstandigheden.

In Songs for Hard Working People – een van de vijf inzendingen geselecteerd via de Open Oproep voor het parallelprogramma van het Nederlandse paviljoen op de Biennale Architettura 2018 – maakt Noam Toran een historische overbrugging door hedendaagse bewerkingen van vroeg twintigste-eeuwse werk- en arbeidersliederen te produceren. In reactie op het thema van het Nederlandse paviljoen biedt elk van de vijf geselecteerde projecten een uniek perspectief op lichamelijke, ethische of ruimtelijke dimensies van arbeid. De projecten worden gepresenteerd als onderdeel van het parallelprogramma, zowel in Venetië als op andere locaties. Op 26 april 2018 presenteren de teams hun projecten bij Het Nieuwe Instituut en gaan ze met elkaar in gesprek. De avond wordt ingeleid door Marina Otero Verzier (Director of Research, Het Nieuwe Instituut en curator van het Nederlandse paviljoen 2018,) en Syb Groeneveld (Directeur Stimuleringsfonds Creatieve Industrie).

Lees meer over WORK, BODY, LEISURE, de Nederlandse bijdrage aan de 16e internationale Architectuurbiënnale van Venetië.

Open Oproep

Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie hebben gezamenlijk een open oproep voor onderzoekers en ontwerpers georganiseerd om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en verspreiding van innovatieve en kritische ideeën. Aan de inzenders werd gevraagd een projectvoorstel in te dienen waarin wordt ingegaan en gereageerd op het thema van het paviljoen, als onderdeel van het parallelprogramma van WORK, BODY, LEISURE. De selectiecommissie selecteerde vijf projecten: The Institute of Patent Infringement van Matthew Stewart en Jane Chew, The Port and the Fall of Icarus van het Northscapes Collective (Hamed Khosravi, Taneha K. Bacchin en Filippo laFleur), Songs for Hard Working People van een multidisciplinair team onder leiding van Noam Toran, Shore Leaves van Giuditta Vendrame, Paolo Patelli en Giulio Squillacciotti en Renderlands: Installation van Liam Young.

Bekijk voor meer informatie over de Open Oproep en de geselecteerde voorstellen het juryrapport.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt vanaf 18:00 de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf.

Delany Boutkan, Marten Kuijpers, Klaas Kuitenbrouwer, Setareh Noorani
Alex Walker