Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Nieuwe Instituut presenteert het langlopende onderzoeksproject Automated Landscapes als onderdeel van de tentoonstelling How Will We Work?, een bijdrage van de University of Applied Arts Vienna aan de Vienna Biennale 2017.

Het uitgangspunt van Automated Landscapes is dat onze werkomgeving aan het veranderen is en dat technologische vernieuwingen, zoals de snel voortschrijdende digitalisering en de ontwikkelingen in de robotica, een enorme invloed uitoefenen op ons alledaagse werkzame bestaan. De tentoonstelling How Will We Work? richt zich op de toekomstige vormen en functies van menselijk werk. How Will We Work? zal te zien zijn tussen 21 juni en 27 september in het Angewandte Innovation Laboratory van de University of Applied Science Vienna.

De bijdrage van Het Nieuwe Instituut richt zich op het voorbeeld van de nieuwe container-terminal in de haven van Rotterdam, waar zelfsturende auto's, geautomatiseerde kranen en diverse interfaces de verwerking van containers met ongekende precisie en productiviteit afhandelen. Deze soepele, zelf-beheerde logistieke infrastructuur heeft ruimtelijke gevolgen die zich uitstrekken tot buiten de grenzen van de haven. Met als uitgangspunt dat automatisering niet alleen arbeidsmarkten, maar ook configuratie, ontwerp en inrichting van hele territoria ontwricht, probeert Automated Landscapes de ontluikende architecturen en urbanismen van volledig geautomatiseerde arbeid te documenteren, en erover te reflecteren. De haven van Rotterdam is in deze context een proefgebied voor ongekende stedelijke assemblages van mensen en machines.

Delany Boutkan, Marten Kuijpers, Klaas Kuitenbrouwer, Setareh Noorani
Alex Walker