Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het doel van de Gossips lezingenreeks is vrouwen bijeen te brengen en het idee van gossip, ofwel “roddelen”—van origine een vrije ruimte waar vrouwen ideeën en gedachten konden ontwikkelen en met elkaar konden delen—nieuw leven in te blazen en voor het voetlicht te brengen. De reeks tracht bovendien het feministische discours te collectiviseren en een platform te bieden waar nieuwe uitingen kunnen worden bedacht en ontwikkeld; uitingen van verzet tegen de termen die worden gebruikt om vrouwen te definiëren en te degraderen. De serie staat onder leiding van iLiana Fokianaki.

De serie is geïnspireerd op het boek Witches, Witch-Hunting and Women van Silvia Federici. Het gesprek wordt aangezwengeld door voorbeelden uit het dagelijkse leven aan te halen en niet-lineaire vormen van kennis te delen, met als doel een seksistische retoriek en patriarchale omgangsvormen te doorbreken. In deze reeks wordt een feministisch perspectief gehanteerd op onderwerpen zoals arbeid, reproductie, intersectionaliteit en activisme.

Ten gevolge van de Covid-19-pandemie gaat Gossips online door. Het programma verkent drie vormen van 'women gathering' en belicht de verschillende manieren waarop vrouwen hun discours voeren en kennis, ervaringen en informatie uitwisselen. Ieder evenement bestaat uit twee delen. Het begint met het uitbrengen van tevoren opgenomen materiaal, gevolgd door een live gesprek de week daarna. Het archief van de opnames wordt doorlopend bijgewerkt en is hieronder te vinden.

Slut-shaming, Female Sexuality and the Free Woman

7 juli 2020

De derde bijeenkomst bestaat uit het luisteren naar een opgenomen lezing en een reading group, waarbij de stellingen van theoreticus Oxana Timofeeva worden geanalyseerd.

Gossips, Defiant Muses and Camp Sisterhood

25 juni 2020

De tweede bijeenkomst bestaat uit het luisteren naar twee lezingen en een gesprek tussen iLiana Fokianaki, kunsthistoricus Elisabeth Lebovici en curator Nataša Petrešin-Bachelez.

Revisting Gossips with Simon(e) van Saarloos

21 mei 2020

Schrijver en filosoof Simon(e) van Saarloos, herbeleeft een avond van intieme conversaties en reflecteert door een lens van hun persoonlijke herinnering en ervaring.

Do comrades gossip?

9 November 2019

De eerste bijeenkomst begon met een lezing door professor politieke wetenschappen Jodi Dean.

Delany Boutkan, Marten Kuijpers, Klaas Kuitenbrouwer, Setareh Noorani
Alex Walker