Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Nieuwe Instituut is een van de consortiumpartners in het onderzoeksproject Bridging art, design and technology through Critical Making. Een onderzoeksproject dat zich richt op toepassing van het concept Critical Making op een breed scala aan artistieke ontwerppraktijken.

Het door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gefinancierde project Bridging art, design and technology through Critical Making stelt zich ten doel Critical Making te onderzoeken door het op experimentele wijze toe te passen op breed scala aan artistieke praktijken. Het project zal onderzoeken in welke mate Critical Making kan dienen als een samenhangend concept voor design, technologie, onderwijs en activisme, op het snijpunt met hedendaagse kunstpraktijken en artistiek onderzoek. Het consortium ontving een subsidie van een half miljoen euro voor het project van de NWO als onderdeel van het onderzoeksprogramma Smart Culture – Art and Culture.

Lees het Critical Making Position Paper

Het consortium

In dit project hebben hoofdaanvrager prof. dr. Janneke Wesseling (Universiteit van Leiden) en mede-aanvrager dr. Florian Cramer (Hogeschool van Rotterdam) de handen ineengeslagen met Klaas Kuitenbrouwer (onderzoeker en programma-ontwikkelaar Digitale Cultuur bij Het Nieuwe Instituut), Lucas Evers (leider van het Open Wetlab en het Open Design Lab van de Waag Society) en Marie-José Sondeijker (directeur van West Den Haag). Bovendien hebben designer, onderzoeker en Hackers & Designers mede-oprichter Anja Groten en media-kunstenaar, onderzoeker en docent Shailoh Phillips onlangs het team als PhD-kandidaat en junior-onderzoeker versterkt. Begin 2018 worden nog kandidaten voor twee andere posities geworven. Er is een vacature uitgezet voor de positie van Embedded Artistic Researcher in Critical Making.

Programma

De onderzoekers zullen een bijdrage leveren aan verschillende evenementen en programma's van Het Nieuwe Instituut en de andere consortiumleden, vanuit een gecombineerd praktisch en theoretisch perspectief. Het consortium zal een reeks Critical Making-workshops organiseren met studenten van de kunst- en designopleidingen van diverse Nederlandse kunstacademies, waaronder de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Bovendien zullen verschillende presentaties, een nationaal en een internationaal symposium worden georganiseerd. Aan het einde van het project zullen de resultaten worden verspreid via een peer-reviewed, open access-, hybride papieren en elektronisch boek. Als u op de hoogte wilt blijven van deze ontwikkelingen en het programma, zend ons dan een e-mail of bezoek de projectwebsite.

  • Maandag 8 januari 2018: Critical Making sessie met Shailoh Philips en Hanna Piksen.
  • Vrijdag 17 februari 2018: Critical Making sessie met Max Hampshire en Jaya Klara Brekke.
Delany Boutkan, Marten Kuijpers, Klaas Kuitenbrouwer, Setareh Noorani
Alex Walker