Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Activiteiten

The Home of Capital

Tentoonstelling | v.a. 4 juli 2021

The Home of Capital is een bijdrage aan de tentoonstelling Tijdelijk Huis van Thuis, die de Instagram-pagina Funda Makeovers als startpunt gebruikt om de financiële mechanismen achter het fenomeen ‘woning flippen’ bloot te leggen, een geliefde praktijk onder particuliere beleggers. Met de hashtag #ziedepotentie presenteert het voor- en nabeelden van huizen die binnen één jaar tijd twee keer op Funda, het grootste huizenplatform van Nederland, zijn geplaatst. Gestripte interieurs ondergaan een re-styling door ze te voorzien van visgraatparket, stalen puien en liefst zwarte kranen. En plots verdubbelt de vraagprijs. De installatie betoogt dat deze huizen geen huis voor mensen zijn, maar eerder een thuis voor kapitaal, en gaat in op de financiële en fiscale prikkels van dit snel verspreidende fenomeen.

Met deze simpele formule vergroot je de waarde van een gebouw in één klap met €120 miljoen

Artikel

De recente verkoop van het Groot Handelsgebouw in Rotterdam is een toonbeeld van de manier waarop internationale investeerders dankzij schimmige financiële constructies enorme winsten weten te boeken op lokale vastgoedmarkten. Lees in dit artikel over de diepgewortelde band tussen de onzichtbare ‘architectuur’ van financiële formules en het tastbare ontwerp van gebouwen, steden en landschappen. 

Spreadsheet Architectures: The Algorithm of Speculation

Event | 25 maart 2021

Van simpele Excel-sheets tot hebzuchtige algoritmen, financiële instrumenten zijn vaak even ongrijpbaar als onzichtbaar, maar vormen in toenemende mate de blauwdruk voor de stad. In deze eerste editie van Spreadsheet Architectures diende de recente verkoop van het Groot Handelsgebouw ter waarde van 289 miljoen euro als vertrekpunt om kapitaalstromen te volgen, anonieme eigenaren te identificeren, verdienmodellen en juridische constructies te ontvouwen. Met Ewald Engelen, Michelle Provoost en Wendy Verschoor werd gereflecteerd op de impact van dergelijke ontwikkelingen. Bekijk op deze pagina excerpts van het progamma. 

Delany Boutkan, Marten Kuijpers, Klaas Kuitenbrouwer, Setareh Noorani
Alex Walker