Stad als Vredeshandhavingsmissie – Urban Diplomacy
Urban Diplomacy beschouwt de stad als een ruimte waarin veiligheid en vrede steeds vaker punten van zorg zijn, en nodigt militaire en civiele stakeholders uit om op creatieve wijze na te denken over uitdagingen en strategieën waarmee we die punten aan zouden kunnen pakken. Voor deze sessie wordt gaming ingezet om verschillende belanghebbenden te betrekken bij het oplossen van complexe stedelijke vraagstukken.

Voor deze sessie werkt Het Nieuwe Instituut samen met Ekim Tan van Play the City en Jan Willem Petersen van Specialist Operations. Door het ontwerpen van fysieke spellen die fungeren als collectieve besluitvormings- en conflictoplossingsmethoden, verandert Play the City de manier waarop stakeholders bij een proces betrokken worden. Specialist Operations initieert en organiseert projecten die bouwen aan veerkrachtige stedelijke omgevingen en conflictgebieden. Specialist Operations is een baanbrekende ontwikkelingsexpert op het gebied van steden in conflict, en gaat vaak in op vraagstukken die voortkomen uit domeinen buiten de architectuur en stedenbouw.
Gaming wordt tijdens de sessie Urban Diplomacy gebruikt als probleemoplossingsmethode. Daarbij worden militaire en civiele actoren samengebracht met top-down besluitvormers en bottom-up stakeholders. In het toegankelijke domein van games, waar jargon geen plaats heeft, komen verschillende ideeën, plannen en projecten samen, die soms conflicteren en soms juist samenwerken. Het doel is onderhandelingsresultaten te vinden over toekomstige stedelijke uitdagingen.
Deelnemers Urban Diplomacy
Esther Agricola, Merve Bedir, Gert Beffers, Guus Beumer, Younes Bouadi, Frans Copini, Michiel de Lange, Erella Grassiani, Kilian Kleinschmidt, Rick Krosenbrink, Anastasia Kubrak, Henk Oosterling, Marina Otero Verzier, Ippolito Pestellini, Jan Willem Petersen, Michelle Provoost, Michiel Riedijk, Ronald Rietveld, Astrid Sanson, Mary-Ann Schreurs, Marc Schuilburg, Malkit Shoshan, Lisette Smits, Renilde Steeghs, Ekim Tan, Thijs van den Bomen, Dirk van der Heuvel, Joren van Dijk, Dirk van Gameren, Richard van Hooijdonk, Barbara Visser, Vera Winthagen, Rutger Wolfson and Annemarie Zeilstra.
Het evenement is alleen op uitnodiging, maar er zal een verslag van de break-out-sessie gepubliceerd worden.
Sprekers
Ekim Tan
Dr. Ekim Tan studeerde in 1999 als architect af aan de Middle East Technical University, waar zij de Archiprix Award won. In 2005 ontving zij haar tweede graad in Stedenbouw van de Technische Universiteit Delft. Tan is reeds lange tijd gefascineerd door zowel Istanbul als Nederland en heeft het politieke en ruimtelijke landschap in beide omgevingen op onverwachte manieren drastisch zien veranderen. In 2010 richtte Ekim Play the City op, een stadsontwerp- en onderzoeksnetwerk, gevestigd in Amsterdam en Istanbul. Play the City integreert city gaming, digitale publieke polls, interactief leren, co-design en sociale netwerken met traditionele architectuur en stedenbouw, in een poging om meer open, dynamische stedelijke ruimtes te creëren.
Jan Willem Petersen
Jan Willem Petersen studeerde af aan de Architectural Association School of Architecture (2005, Hons) en de Gerrit Rietveld Academy (2003). Hij heeft lesgegeven, gepubliceerd en is gastctiticus aan verschillende universiteiten en scholen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Hij is een planoloog, architect en onderzoeker. Petersen is tevens de oprichter en directeur van Specialist Operations, een onafhankelijk kantoor voor onderzoek en design, gevestigd in Amsterdam. Specialist Operations initieert en organiseert projecten die bouwen aan meer veerkrachtige stedelijke omgevingen en conflictgebieden.
Marina Otero Verzier
Dr. Marina Otero Verzier is Head of Research and Development bij Het Nieuwe Instituut. Otero studeerde Architectuur aan TU Delft en ETSA Madrid. In 2013 studeerde zij als Fulbright Scholar in Critical, Curatorial and Conceptual Practices in Architecture af aan GSAPP. Ze behaalde in 2016 haar PhD aan ETSA Madrid. Haar werk, dat recentelijk door The Graham Foundation en Fundación Arquia met een award werd bekroond, is te vinden in verschillende boeken en tijdschriften. Ze was Chief Curator van de Oslo Architecture Triënnale in 2016 met de After Belonging Agency, en co-cureerde onder meer tentoonstellingen voor de Shenzhen Bi-city Biënnale in 2013 en de Istanbul Design Biënnale in 2014.
