Vredeshandhavingsmissies in de Stad – Design for Legacy
De ontwikkeling van een militaire basis in een gebied waar een stabiliseringsmissie plaatsvindt zou meer kunnen bieden dan “alleen maar” bescherming en afzondering aan de middelen en de militaire eenheden die op de basis gestationeerd zijn. Waarom zou je dezelfde basis niet gebruiken als onderdeel van een overkoepelende oplossing, door relaties te creëren en vertrouwen op te bouwen met de bevolking? De basis zou zelfs een middel kunnen zijn om bepaalde effecten, die de missie zelf nastreeft, te behalen? Is het mogelijk de relatie tussen de basis en de stad te herijken? Wat als diezelfde basis cruciale voorzieningen zoals onderwijs, werkgelegenheid en innovatie zou kunnen versterken, tijdens en wellicht zelfs na afloop van de militaire missie?

De sessie Design for Legacy is gebaseerd op het onderzoek en design project geïnitieerd en geleid door Malkit Shoshan. Het project beschouwt hedendaagse vredesmissies als stedelijke fenomenen. In honderden steden over de hele wereld vinden op grote schaal vredesoperaties plaats. De militaire bases die daarmee gepaard gaan worden mettertijd een vast onderdeel van het stedelijke tapijt. Vanuit het perspectief dat er een overlap bestaat tussen de basis en de stad, is het relevant om stil te staan bij de rol van de militaire basis binnen vredestichting- en vredeshandhavingsprocessen. Dit is specifiek van belang omdat huidige missies zich vooral in conflictgebieden bevinden, veelal in kwetsbare stedelijke gebieden waar weinig tot geen middelen voorhanden zijn.
Als we de relatie tussen de basis en zijn stedelijke omgeving opnieuw beschouwen, zouden we de basis kunnen zien als een inherent onderdeel van de stad. Zou een inclusieve ontwerpbenadering een rol kunnen spelen in de emancipatie van lokale gemeenschappen door hen bij processen te betrekken? Zou de basis cruciale maatschappelijke functies zoals water- en voedselvoorzieningen, onderwijs en gezondheidszorg, werkgelegenheid en innovatie kunnen versterken? Als we de nalatenschap van de militaire basis van tevoren in ogenschouw nemen, zou de uitwisseling van middelen en de opbouw van capaciteit reeds aan het begin van de missie van start kunnen gaan.
Deze benadering zou, na afloop van de missie, een sterkere stad en veerkrachtigere gemeenschap nalaten. In deze break-out-sessie bespreken en delen we cross-disciplinaire ontwerpideeën over de manieren waarop een basis voor meerdere doeleinden gebruikt zou kunnen worden. Partners binnen het Ministerie van Defensie, en Malkit Shoshans Design for Legacy-initiatief zullen meer vertellen over hun projecten en langdurige onderzoek, waarin zij mogelijkheden verkennen voor bases die niet alleen als verdediging fungeren, maar ook een sociaal belang dienen voor de lokale bevolking, zowel tijdens de missie als daarna.
Bijdragers Design for Legacy
Aan Design for Legacy wordt bijgedragen door Debra Solomon/URBANIAHOEVE, Erella Grassiani/University of Amsterdam, Henk Ovink, Joel van der Beek/Econovision and Economists for Peace and Security, Maaike Groot/East-West Seeds, Malkit Shoshan/FAST, Robert Kluijver, Samir Bantal. Dutch Ministry of Foreign Affairs: Charlotte van Baak, Eran Nagan, Marleen Monster, Renilde Steeghs Dutch Ministry of Defence: Lt. Col. Alex Jansen, Maj. Erwin Marx, Col. Kees Matthijssen, Col. Norbert Moerkens, Maj. Marcel Rot, Cpt. Thomas Boonen, Cpt. Wouter Eidhof
Deelnemen aan dit evenement kan alleen op uitnodiging, maar er zal een verslag van de break-out-sessie gepubliceerd worden.
Malkit Shoshan
Malkit Shoshan studeerde Architectuur en Stedenbouw aan IUAV (Venetië, Italië) en aan Technion (Haifa, Israël). Ze is oprichter van de architectuur-denktank FAST, de Foundation for Achieving Seamless Territory. In haar werk verkent en belicht Shoshan de relatie tussen architectuur, politiek en mensenrechten. Zij schreef het boek Atlas of the Conflict, Israel-Palestine (2010) waarmee zij een award won, en Village (2014). Onder de auspiciën van Het Nieuwe Instituut werd Shoshan geselecteerd als curator van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 15e Architectuur Biënnale van Venetië in 2016.
Deelnemers Design for Legacy
Erella Grassiani, Joel van der Beek, Puck van Dijk, Malkit Shoshan en Debra Solomon.
