Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Ontwerp en innovatie zijn binnen alle activiteiten van Het Nieuwe Instituut kernbegrippen; begrippen die zijn verbonden aan een veranderend waardensysteem. Twee meerjarige programma’s – Landschap en Interieur en De Dingen en De Materialen – in relatie tot een jaarlijks wisselend onderzoeksthema vormen de inhoudelijke kern. Rond deze onderwerpen organiseert Het Nieuwe Instituut onder meer tentoonstellingen, onderzoeken, lezingen, fellowships en publicaties.

Landschap en Interieur

De grenzen tussen publiek en privaat, fysiek en digitaal, cultuur en natuur vervagen. Hierdoor verschuift het ooit zo heldere onderscheid tussen binnen en buiten of tussen onszelf en de ander. Deze veranderende wereld vraagt om een nieuw perspectief op het begrip ruimte.

De Dingen en De Materialen

Op ieder moment weten wij ons omgeven door materialen, verwonderd door hun capaciteit te kunnen transformeren. Het daagt ons uit tot ontdekken, verzamelen, analyseren, verwerken en exploiteren, zowel van materialen in de fysieke omgeving op aarde – van zeldzame, uiterst pure mineralen tot hybride composieten – als in het heelal waar zich ‘dark matter’ zou bevinden.

Jaarthema's

Naast de meerjarige programma’s De Dingen en De Materialen en Landschap en Interieur, introduceert het kalenderjaar de derde leidraad voor verschillende activiteiten. Ieder jaarthema kent weliswaar aanvullende vormen van onderzoek zoals de fellowships, maar moet allereerst worden opgevat als een inhoudelijk perspectief op de lopende programma’s.

Delany Boutkan, Marten Kuijpers, Klaas Kuitenbrouwer, Setareh Noorani
Alex Walker