Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Opening

U bent van harte welkom bij de opening waarbij u wordt uitgenodigd om verschillende stadia van uitputting en herstel te ervaren in een speciale totaalbeleving die onder meer bestaat uit een reeks spabehandelingen en performances. Met een film van Cédric Gerbehaye / National Geographic / MAPS.

Vertrouw op de kracht van lithium!

Er is voor de opening maar een beperkt aantal plekken beschikbaar, verdeeld over een aantal tijdslots (tussen 11.00 en 17.00 uur). Het openingsprogramma is ontwikkeld conform de geldende maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Meer informatie voor een prettig en veilig bezoek aan Het Nieuwe Instituut staat in de bezoekershandreiking.

Lithium

Lithium voorziet onze laptops en elektrische auto’s van stroom. De materie wordt daarnaast gebruikt voor de behandeling van zowel lichamelijke als geestelijke aandoeningen. Al vanaf het moment dat het metaal in 1817 ontdekt werd, fungeert het als een cruciale energiebron. Het speelt vandaag de dag een wezenlijke rol bij het in stand houden van mateloze, op productie en consumptie gerichte vormen van leven. Tegelijkertijd heeft lithium de uitputting van bepaalde menselijke en niet-menselijke lichamen – sterker nog: hele ecosystemen – juist verergerd.

De tentoonstelling Lithium is opgevat als een kuuroord. Bezoekers worden er uitgenodigd om de verschillende stadia van uitputting en herstel te ervaren waaraan lichamen tegenwoordig blootgesteld worden. Hier worden bezoekers gestimuleerd om nu eens niet op zoek te gaan naar het dichtstbijzijnde stopcontact om hun telefoons op te laden, maar om zichzelf als het ware op te laden door middel van een serie lithiumbehandelingen.

Energie

Mensen zijn onophoudelijk op zoek naar een middel tegen het tekort aan eigen energie, maar maken zo dat vraagstuk en op planetair niveau alleen maar erger. Want hoe veel vaker kunnen onze batterijen eigenlijk nog worden opgeladen? De tentoonstelling brengt daarom aan het licht hoe destructief de technologische, industriële en medische toepassingen van lithium kunnen zijn. Er is onder meer aandacht voor de ecologische verwoesting, de ontheemding van Inheemse volkeren en de maatschappelijke controle met behulp van grootschalige medicatie die daarmee gepaard gaan. Op die manier is het de intentie dat Lithium leidt tot een gesprek over fundamentele vragen over de verhouding tussen burn-out, productiviteit, mensenlichamen en de planeet.

Met bijdragen van onder meer David Habets, Cameron Hu, Stefan Schäfer; Juan Arturo García; Nicolás Jaar; Maarten Meij; Godofredo Enes Pereira / Lithium Triangle Studio en Alice Wong. Het ruimtelijk ontwerp van de tentoonstelling is van Katrin Bombe en de grafische identiteit van het project is ontwikkeld door Austin Redman. 

datum
20/09/2020
tot
11/04/2021
taal
Engels en Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Volwassenen€ 14,00
Kinderen en jongeren tot 18 jaargratis
Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituutgratis
Studenten€ 7,00
CJP€ 5,00
Groepen (v/a 15 personen)€ 12,00
Coupon Museumparkticketgratis
Museumkaart, ICOM/ICAM, BankGiro Loterij VIP-KAART, Rotterdampas, Rembrandtkaartgratis
Rotterdam Welcome Card€ 10,50

Marina Otero Verzier
Klaas Kuitenbrouwer, Katia Truijen, Marten Kuijpers, Anastasia Kubrak
k.truijen@hetnieuweinstituut.nl
Alex Walker