Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Epidemieën zijn steeds vaker in het nieuws. Recente uitbraken van ziekten zoals SARS en Ebola laten zien dat de microscopische schaal van virussen en bacteriën direct verbonden is met globalisering en klimaatverandering. Tegelijkertijd wordt de angst voor epidemieën voortdurend gebruikt om eenieder die voor ‘de Ander’ wordt aangezien, te marginaliseren. Een gesprek met Giovanna Borasi en Nabil Ahmed.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In deze Reading Room, die gehost werd door Andrea Bagnato, blikte Giovanna Borasi terug op haar befaamde project Imperfect Health: The Medicalization of Architecture, en sprak Nabil Ahmet over zijn werk met waterverontreiniging in de Bengaalse Delta.

Tijdens de avond werd oud en nieuw beeldmateriaal samengebracht om de relatie tussen architectuur, steden en gezondheid te onderzoeken. Ziekten en besmetting werden daarbij als ruimtelijke en politieke kwesties beschouwd.

Nabil Ahmed

Nabil Ahmed is kunstenaar, schrijver en onderzoeker, en docent aan The Cass, London Metropolitan University. Ahmed promoveerde aan het Centre for Research Architecture. Uit zijn proefschrift bleek dat er een verband bestaat tussen menselijke conflicten en de natuurlijke omgeving (cyclonen en onafhankelijkheidsoorlog, waterverontreiniging en ontwikkeling, corporate mijnbouw en inheemse zelfbeschikking) in Bangladesh en West-Papua.

Andrea Bagnato

Andrea Bagnato is docent aan het Piet Zwart Institute en fellow bij Het Nieuwe Instituut, waar hij de relatie tussen verstedelijking en epidemische ziekten onderzoekt. Zijn achtergrond ligt in de architectuur, redactie en onderzoek; hij was redacteur van SQM: The Quantified Home (Lars Müller, 2014) en de binnenkort te verschijnen publicatie The State of the Art of Architecture (Lars Müller, 2017).

Giovanna Borasi

Giovanna Borasi is hoofdcurator van het Canadian Centre for Architecture (CCA) in Montreal. Ze realiseerde onderzoeksprojecten, tentoonstellingen en publicaties over de invloed van milieu- en sociale vraagstukken op stedenbouw en hedendaagse architectuur, waaronder Imperfect Health (Lars Müller/CCA, 2012) en The Other Architect (Spector Books/CCA, 2015). 

Reading Room

De Reading Room is een serie avonden waarbij een gedeelde lezing van een onderwerp centraal staat. Het is een plek om de wereld met zijn talloze talen en systemen te duiden en te ontcijferen, ook fenomenen die juist omdat ze alomtegenwoordig zijn aan onze blik ontsnappen. In kleine setting wordt onder leiding van een kunstenaar, onderzoeker of ontwerper gereflecteerd op een concept, tekst, object of beeld. De Reading Room biedt ruimte aan intieme en provocatieve gesprekken. Het is een plek voor creatieve verwarring en soms zelfs frustratie, waarbij de sprekers en het publiek niet op zoek zijn naar het formuleren van oplossingen, maar samen proberen in te zoomen en scherp te stellen. Onderwerpen die eerder in de Reading Room aan de orde kwamen zijn tentoonstelling, surveillance, migratie, liquiditeit, museum en onveiligheid.

datum
16/03/2017
tijd
19:30 – 21:30
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Delany Boutkan, Marten Kuijpers, Klaas Kuitenbrouwer, Setareh Noorani
Alex Walker