Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Dit komende najaar gaat Het Nieuwe Instituut een samenwerking aan met e-flux Architecture en The Berlage rond het instrumentarium van de architect waarbij het vraagstuk van representatie centraal staat.

Voor het programma Architecture and Representation zijn tien vooraanstaande architecten en onderzoekers uitgenodigd; per keer staat een specifiek representatiemiddel centraal dat wordt aangewend bij het ontwerpen of realiseren van gebouwen en stedebouwkundige plannen en de daaraan verbonden juridische constructies. De uitkomsten zullen allereerst door middel van lezingen in Rotterdam en Delft - onderdeel van het publieksprogramma Thursday Night Live! van Het Nieuwe Instituut en het publieke programma van The Berlage - worden gedeeld en vervolgens worden gepubliceerd via het online platform van e-flux Architecture.

Architecture and Representation beoogt die machtssystemen bloot te leggen, die een even onzichtbaar als immanent onderdeel vormen van sterk gestandaardiseerde instrumenten en formats die worden ingezet bij de totstandkoming van de gebouwde omgeving. Tevens wordt de vraag gesteld hoe deze architectonische middelen, zoals de plattegrond of het contract, zich manifesteren in politieke en culturele contexten ver buiten de klassieke begrenzing van de discipline.

Aan de lezingenserie en de uiteindelijke essays wordt bijgedragen door onder andere Peggy Deamer, Pier Vittorio Aureli, Mpho Matsipa, Hilary Sample, Joan Ockman, Samuel Stewart-Halevy en Jess Bier.

Deze serie maakt deel uit van het Thursday Night Live! programma van Het Nieuwe Instituut. De lezingen beginnen om 19.30 uur. Toegang is € 7,50. Om 18.30 uur kunnen bezoekers een Thursday Bite nuttigen in Het Nieuwe Café voor € 7,50. De tentoonstellingen, waaronder Finders Keepers (samengesteld door MacGuffin) en The Other Architect (georganiseerd door CCA, Montreal), zijn geopend tot 21.00 uur. Tevens is er een pop-in expo in de foyer van Het Nieuwe Instituut.

Programma

  • Donderdag 19 oktober 2017: Pier Vittorio Aureli, “Life, Abstraction, Architecture: Notes on the Plan
  • Donderdag 16 november 2017: Peggy Deamer, “Contracts”
  • Donderdag 14 december 2017: Mpho Matsipa, “Counter-Cartographies”
  • Donderdag 18 januari 2018: Hilary Sample, “Scale Figures”

The Berlage

The Berlage is een kleinschalig instituut dat onderdak vindt bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, met een groot internationaal netwerk van architecten en vormgevers die doceren, lezingen geven en bijdragen verzorgen via gedeelde publicaties en tentoonstellingen. Deze groep toonaangevende en opkomende praktijkmensen en wetenschappers garandeert dat The Berlage zich bezighoudt met de meest recente ontwikkelingen op het gebied van de architectuur en het denken dat daarachter schuilgaat. The Berlage werd in het leven geroepen om de uitdaging aan te gaan van een mondiaal georiënteerde praktijk, door het onderwijs dat architecten krijgen uit te breiden en door de methoden, instrumenten en benaderingen van onderzoek en ontwerp te herdefiniëren.

e-flux Architecture

e-flux Architecture is een zusterplatform van e-flux, een archief, een uitgeefproject en een onderneming, opgericht in 2016. Het nieuws, de evenementen, tentoonstellingen, programma's, tijdschriften, boeken en architectuurprojecten die zijn geproduceerd en/of verspreid door e-flux Architecture beschrijven onderdelen van een kritisch internationaal discours over hedendaagse architectuur, cultuur en theorie. Sinds zijn ontstaan heeft e-flux Architecture een dynamisch internationaal programma van projecten en evenementen georganiseerd, waaronder: Superhumanity (met Beatriz Colomina en Mark Wigley voor de 3e Vormgevingsbiënnale in Istanbul), Refugee Heritage (met Alessandro Petti), Accumulation (met Daniel E. Barber), en Artificial Labor (met Christoph Thun-Hohenstein en Marlies Wirth, voor de Biënnale van Wenen in 2017).

Delany Boutkan, Marten Kuijpers, Klaas Kuitenbrouwer, Setareh Noorani
Alex Walker