Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

And Other Spectres is een verzameling essays, tentoonstellingen en openbare bijeenkomsten waarin wordt ingegaan op actoren die, doordat ze met het blote oog niet of nauwelijks te zien zijn, haast onopgemerkt weten door te dringen tot de invloedssfeer van zowel de ‘lichamen’ van mensen, machines en de natiestaat als tot hun protheses in de vorm van computers, de thuisomgeving en persoonlijke ruimte. Zo vormen deze indringers aanleiding voor de meest uiteenlopende (culturele) verhalen en roepen ze een variatie aan angsten op.

Projecten

Malware

De tentoonstelling Malware, samengesteld door Bas van de Poel en Marina Otero Verzier richt zich op de meest beruchte exemplaren van computervirussen. Ze vormen het uitgangspunt voor een verkenning van vragen over veiligheid, oorlogsvoering en geopolitiek in tijden van snelle technologische ontwikkeling.

Spirits in the Material World

De installatie Spirits in the Material World van kunstenaar Heman Chong gaat over ruimten die in de schemering liggen, duister zijn, de onderwereld inglijden.

Haunted Real Estate

Drawing on recent studies in film, economic theory, and gender, the long-term research project by Paula Vilaplana, Haunted Real Estate: Gendered Architectures of the Victorian US Landscape explores the architectural dimension of haunting, reflecting on the intersections between gender, real estate, and the occult that such spaces articulate.

Marina Otero Verzier
Klaas Kuitenbrouwer, Katia Truijen, Marten Kuijpers, Anastasia Kubrak
k.truijen@hetnieuweinstituut.nl
Alex Walker